Waarom contactlenzen verkiezen boven een bril

Contactlenzen

Hoewel veel mensen nog een bril dragen, zijn ook contactlenzen niet meer weg te denken. Het brengt mensen, die een bril dragen gewend waren, veel gemak doordat de ongemakken met een bril niet meer voorkomen. Voor anderen geldt dat zij zich er beter uit vinden zien door geen bril meer te dragen en toch van de voordelen kunnen genieten, die een bril ook biedt.


Hoe werkt een contactlens?

De buitenste laag van het oog is het hoornvlies. Dit hoornvlies is altijd nat, doordat er traanvocht opligt. Dit is de basis voor de contactlens. Deze moet op traanvocht drijven en geen contact maken met het hoornvlies. Een contactlens van goede kwaliteit zorgt er tevens voor dat de hoornvlies voldoende lucht krijgt. Bij onvoldoende lucht, kan het hoornvlies droog worden en dat mag niet. 


De geschiedenis van de contactlens

Velen denken dat de contactlens een vrij recente uitvinding is. De kennis en de techniek mag zich de afgelopen jaren wel verdiept hebben, maar de eerste contactlens werd uitgevonden door Leonardo da Vinci. Hoewel hij het wel ontworpen had, kwam het idee niet verder. Er zijn in de jaren daarna op het ontwerp van da Vinci, nog pogingen gedaan, met glas en water, maar pas in 1888 ontwierp een Franse oogarts een contactlens die er ongeveer uitziet zoals wij die kennen en die op het hoornvlies kon drijven. Door de uitvinding van een nieuw materiaal: perspex, werd er in 1935 de eigenlijke contactlens mee ontwikkeld. Daarna ging het hard. Vooral in de Verenigde Staten begonnen veel mensen contactlenzen te dragen. In de jaren 70 werd het in Europa en de rest van de wereld ook steeds gebruikelijker om de bril voor contactlenzen om te wisselen. Vooral omdat toen de eerste lenzen verschenen die luchtdoorlatend waren. 


Soorten contactlenzen

We kunnen contactlenzen onderscheiden in een tweetal soorten: de harde lens en de zachte lens.

Harde lenzen - Deze lenzen voelen hard aan en zijn vormvast. De levensduur van harde lenzen kan soms wel tot een paar jaar zijn. Harde lenzen laten veel lucht door en in tegenstelling tot zachte lenzen zijn zij beter voor de kwaliteit en de achteruitgang van het oog. Aan de andere kant kunnen harde lenzen wat meer oncomfortabel zitten. 

Zachte lenzen - Het materiaal van zachte lenzen is minder sterk en moet flexibel blijven door het vochtig te houden. Dit is de reden dat je zachte lenzen in vloeistof moet houden, als je ze uit hebt. Ze zitten wel heel comfortabel, doordat het vocht ervoor zorgt dat ze als het ware tegen het oog aangeplakt zitten. Er zijn daglenzen op de markt die je elke dag moet vervangen of maandlenzen, die je maandelijks moet vervangen. Zachte lenzen zijn dus duurder dan harde lenzen in onderhoud.

Op zoek naar een deskundige opticien in Amsterdam voor contactlenzen? Kijk eens bij Saton Optiek


Delen