De audicien

Een audicien is gespecialiseerd in hoortoestellen en andere audiologische apparatuur. Hij heeft hiervoor een speciale MBO niveau 4 opleiding afgerond. Als je op zoek bent naar een audicien is het belangrijk om na te kijken of deze in het bezit is van een keurmerk Erkend Audicien. Zo weet je zeker dat de audicien voldoet aan alle kwaliteitsvoorschriften.


Onderzoeken

Een audicien kan allerlei onderzoeken uitvoeren om uit te zoeken of het gehoor naar behoren werkt of dat er misschien sprake is van gehoorverlies. Het meest bekende onderzoek is waarschijnlijk de toonaudiogram. Hierbij krijg je verschillende piepjes te horen van verschillende hoogte en luidheid en moet je aangeven of het geluid hoorbaar is. Een ander veelvoorkomend onderzoek is een spraakaudiogram. Hierbij krijg je woordjes te horen van verschillende luidheid welke je na moet zeggen. Daarnaast kan de audicien ook een richtinghorentest uitvoeren. Hierbij moet je aangeven van welke richting het geluid komt. Er zijn uiteraard nog veel meer soorten onderzoeken mogelijk.


Producten

Na het uitvoeren van verschillende onderzoeken kan een audicien een gehoorapparaat aanmeten. Hiervoor maakt hij een nauwkeurige afdruk van het oor. Dit is nodig omdat het hoortoestel precies passend moet zijn. Gehoorschade wordt uitgedrukt in decibel (dB). De meeste verzekeraars vergoeden een hoortoestel vanaf een gehoorverlies van 35 dB of meer. Dit betekend dat je een geluid pas hoort vanaf 35 dB. Je hoort perfect als je geluiden hoort vanaf 0 dB, maar de meeste volwassenen horen pas geluiden vanaf 5 of 10 dB. Vanaf een gehoorverlies van 90 dB of meer spreek je over doofheid.  Een andere belangrijke taak van een audicien is het geven van advies en uitleg over verschillende hoorproducten. Ook kan hij gehoorbeschermers, oorstukjes en zwemstukjes aanmeten en aanpassen. Je hoeft dus geen last te hebben van een gehoorprobleem om een bezoek te brengen aan de audicien. De meeste audiciens werken vanuit een soort winkel of in combinatie met een opticien. Je kunt hier zo naar binnen lopen en hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te maken. Verschillende audiciens bieden bovendien regelmatig gratis gehoortesten aan. 


Audioloog 

Indien nodig kun je door je huisarts doorverwezen worden naar een audioloog. De audioloog valt onder de zogenaamde tweedelijns zorg. Dit betekend dat je niet zelf een afspraak kunt maken, maar dat je altijd een verwijzing nodig bent. Een audioloog heeft een hogere opleiding afgerond en kan veel nauwkeurigere onderzoeken uitvoeren dan een audicien. Een audioloog werkt over het algemeen samen met andere specialisten in een audiologisch centrum. Wanneer je jonger bent dan 16 jaar wordt je bij blijvende gehoorschade altijd doorverwezen naar een audioloog.

Tip: kijk voor een deskundige audicien vlakbij Naaldwijk bij Linneweever.


Delen