De optometrist

Wanneer je problemen het met je zicht, kun je je melden bij een opticien. Wanneer de oorzaak van je slechte zicht is ontstaan uit medische problemen, meld je dan bij een oogarts. Hoewel voor veel mensen de opticien voldoende is, wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van meer gespecialiseerde oogzorg, de zogenaamde optometrie. Optometrie wordt gezien als een wetenschap op het gebied van oogzorg en waarbij de de ogen gemeten worden op het aanwezig zijn van afwijkingen. Afwijkingen aan de ogen kunnen op deze manier geconstateerd worden, maar of hier een medische reden achter zit of juist niet. Optometrie is uitgevonden rond het jaar 1000 door een Arabische wiskundige die onderzoek deed naar de reflectie van licht op gebogen oppervlakken, zoals het oog. Iemand die zich beroepsmatig bezig houdt met optometrie mag zich een optometrist noemen. 

Wat doet de optometrist?   

De werkzaamheden van een optometrist lijken in eerste instantie op die van een opticien. Wel is het verschil dat een opticien zich richt op het constateren van een oogafwijking en bij optometrie wordt meer gelet op de algehele toestand van de ogen. Wanneer je een optometrist van Kijk op Ogen bezoekt, dan zal hij niet enkel vragen gaan stellen over je ogen, maar ook over de rest van je gezondheid. Hij zal vervolgens verschillende onderzoeken gaan uitvoeren, zoals een oogmeting, een oogdrukmeting en een gezichtsveldonderzoek. Verder wordt er gekeken naar de samenwerking tussen beide ogen en wordt de gezondheid van de ogen aan zowel de binnenkant als de buitenkant grondig onderzocht. Nadien heb je dus nauwkeurig overzicht van hoe het met je ogen gesteld is. Optometrie is vooral geschikt voor mensen waarbij erfelijke ziektes in de familie voorkomen en dat hoeven niet eens perse oogziektes te zijn, maar ziektes, die het risico op oogziektes kunnen verhogen. Zo kunnen oogziektes al in een vroeg stadium opgespoord en behandeld worden, wat grote problemen in de toekomst kan voorkomen. Bij grote problemen wordt je doorgestuurd naar je huisarts of een oogarts.   

Titelbescherming   

Een ander groot verschil met een opticien is dat het beroep in de optometrie een beschermde titel is. Ook niet gediplomeerde opticiens mogen zich dus officieel de titel opticien aanmeten. Het beroep van optometrist is sinds 2000 wettelijk erkend onder de wet BIG. Dit betekent ook dat hij aan bepaalde opleidingsvereisten moet voldoen. De enige manier waarop dit in Nederland kan is door een HBO Bachelor opleiding in de optometrie te volgen aan de Hogeschool van Utrecht. Er wordt ook gekeken om in Nederland een Masteropleiding in de optometrie uit te rollen, want studenten moeten hiervoor naar het buitenland uitwijken. Ook is de beroepsgroep aangesloten bij de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) die de kwaliteit van de titelbescherming in de gaten houdt.


Delen